søndag 2. februar 2014

Stå på krava!!

Hei!! 
I dag har jeg veldig lyst til å dele noen tanker om kravarbeidet i testing med deg, særlig siden jeg har vært innom temaet så vidt før. Og det er vel ingen som er så talentfulle på krav som oss kvinner! Ingen som setter lista så høyt og er så kravstore – spesielt flinke til å stille store krav til oss selv. Bare tenk på Tårnfrid. Men husk: Superkvinnen er supersliten. Vi er eksperter på å analysere side opp og side ned, de stakkars mannfolka greier ikke å henge med. De er jo tross alt – bare menn. Men arbeid med krav er viktigere enn vi kanskje skulle tro.

Det viser seg faktisk at den vanligste forklaringen på feil som oppstår i produksjon er knyttet til krav. Selvfølgelig kan det hende kodefeil, men det er langt sjeldnere enn man kanskje skulle tro. Forskning viser faktisk at det er kun 7% av alle feilrettinger som er knyttet til kodefeil. Den store «verstingen» når det gjelder feil i systemer, er faktisk manglende eller dårlige krav! Overrasket? Ja, jeg også.  Men her ser du en illustrasjon som viser at hele 56% av feilene kan spores tilbake til dårlige eller manglende krav, i godt selskap med Design som må ta din andel på 27%. Kilden er Critical Logic , James Martin, Bender RBT, 2009:

Det er faktisk ingen annen kilde til mer grin og spetakkel rundt feil i produksjon, enn dårlige krav. Da skjønner man hvor viktig det er å fokusere på gode og testbare krav. Og hva er så et godt krav? Først og fremst to ting:
  1.  En definert kraveier. Det vil si en representant for dem som faktisk trenger og skal bruke denne funksjonaliteten.
  2. Definerte akseptsansekriterier for når kravet er oppfylt.

Jeg mener at for å få gode krav, så må det aksepteres i organisasjonen at det brukes tid og krefter på det. Og at den rette kompetansen involveres i arbeidet. For oss testere er gode og testbare krav alfa og omega. Vi burde stille litt færre krav til oss selv, være litt mer rause med oss selv og andre. Men når det gjelder it-systemer og testing, så bør vi stille store krav til gode og testbare krav.
Så min oppfordring denne kalde og ufyselige februardagen er: Stå på krava!! Ikke la noen lure deg til å lage testplaner for manglende eller dårlige krav. :-)

Og OBS en ting til før jeg glemmer det, Teleplan Consulting arrangerer en kjempespennende frokostseminar torsdag 13. februar - meld deg på da vel, det er gratis og med Lloyd Roden - som forøvrig er en av mine store inspiratorer.
Ikke gå glipp av dette – klikk her for å melde deg på! :) http://teleplanconsulting.no/frokostseminar

Ønsker deg en herlig kravstor (på de rette områdene) uke! :-)
Astrid


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar